Logo VZW Zwerfkat in Nood II

doelstelling


Volg ons op Facebook

Het probleem

Zwerfkatten kom je overal tegen: ze zijn weggelopen, werden gedumpt of in het wild geboren. De eerste prioriteit is de castratie en/of sterilisatie van deze katten, om de wildgroei van zwerfkittens tegen te gaan.
In de regio Maaskant is er weinig hulp voor de zwerfkatten.
Er is te weinig plek voor hen, waardoor hun toekomst onzeker is. Zij staan in de kou. Villa Vagebond biedt hen de mogelijkheid op het verkrijgen van een tweede kans.

Doelgroep

Ons asiel is er in eerste plaats voor zwerfkatten. Voor hen waar socialisatie mogelijk is worden opvangmogelijkheden geboden. Er is plaats voor een 40- tal zwerfkatten. Meestal gaat het hier om halftamme, maar ook soms om tamme achtergelaten of verloren katten.
Uitzonderingen in de opvang kunnen we natuurlijk nooit uitsluiten, zoals verkeerslachtoffers, mishandelde of verwaarloosde dieren. Maar deze zullen we bij voorkeur, net als de kittens onderbrengen in gastgezinnen bij Zwerfkat in Nood.

Aanpak

No Kill aanpak.
Ook ons asiel hanteert een strikt No-Kill beleid. No- Kill is een stappenplan om op een diervriendelijke manier het probleem van de overpopulatie van zwerfdieren en ‘afgedankte’ huisdieren op te lossen.
Wij zullen nooit dieren laten inslapen omwille van plaatsgebrek, te oud, gehandicapt, of behandelbare ziekte. Euthanasie is enkel op zijn plek bij ondraaglijk lijden, zonder toekomstperspectief.
Wij denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden uit liefde en respect voor het dier.

Huiskamerasiel

De katten verblijven in een leefruimte. Op deze manier hebben ze voldoende speelruimte en wennen ze aan interactie met mensen en een leven in huis. Een ruimte waar beiden, zowel dier als mens zich op hun gemak en welkom voelen. Andere pluspunten zijn het meer normale rechtstreekse contact met de kat bij kennismaking.

Uniek in aanpak

Een zeer belangrijk aspect is de persoonlijke nazorg en het onderhouden van contact met de adoptant.
Informatie en advies omtrent de adoptie en verzorging is hieraan verwant. Wat betreft aanschaf en verzorging is er namelijk nog veel onwetendheid. Er zijn nog steeds redenen in overvloed voor mensen om afstand te doen van een dier. Ze belanden op straat of komen (terug) in het asiel terecht. Dat maakt dit laatste punt zo belangrijk. Wij beseffen dat er nood is aan betere opvang, maar ook aan informatieverstrekking en positieve begeleiding.

Bereikbaarheid

Onze openingstijden en afspraakmogelijkheden zal bezoekers tegemoetkomen, zodat iedereen de kans heeft om naar het asiel te komen. Daarnaast kennen wij reeds een constante telefonische bereikbaarheid die we ook aanhouden. Ook via het internet zijn we dagelijks goed bereikbaar in woord en beeld.

                             


© VZW Villa Vagebond. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Villa Vagebond. Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
 
Steunen
info@vagebond.com
0032 (0) 495-285127 (B)

Belgie
IBAN: BE57001690189735
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL67INGB0007712739
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie


© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
Provincie Limburg