Logo VZW Zwerfkat in Nood II

Wat maken we mee


2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | Eerdere berichten

December | November | Oktober | September | Augustus | Juli | Juni | Mei | April | Maart | Februari | Januari

27-08-2020
C.J. weer fris en fruitig ♥

C.J voelde zich de laatste paar weken helemaal niet zo goed. Snotteren, vieze oogjes...maar dan komt de uitdaging, hoe gaan we hem behandelen?
Een zeer angstig katje in vrijheid is nagenoeg niet te doen, behalve als ze eten waar je bij staat en dat is meestal niet het geval.
We besloten hem even apart te zetten en wonderwel liet hij zich heel goed behandelen door onze vaste verzorgster. Hij kreeg zijn medicijntjes en zijn oogjes werden schoongemaakt. En kijk eens, weer een fris en fruitig snoetje.
Nu kan hij weer volop genieten van de buitenlucht en de grassprietjes langs zijn neusje ♥


27-08-2020
Welkom Duvelke!

We kregen een melding van een baasje. Haar kat zou, sinds enige jaren, met momenten zeer agressief zijn. Hij zou willekeurig en uit het niets, nogal heftig aanvallen. Het baasje ging reeds naar diverse dierenartsen, gedragstherapeuten en probeerde diverse hulpmiddelen, maar niets mocht baten.
Er werd haar zelfs euthanasie aangeraden. De situatie was onhoudbaar, omdat ze vanwege haar werk, mensen aan huis moest ontvangen, dus uiteindelijk contacteerde ze ons.
We besloten hem zonder aarzelen binnen te nemen. Agressief gedrag moet een oorzaak hebben, oftewel medisch of psychisch, dat is niet zomaar de aard van het beestje.
Het viel ons in ieder geval meteen op, dat hij enorm grote pupillen heeft, die ook zo blijven staan. Onze dierenarts bevestigde dat hij verminderd zicht heeft. Dat kan neurologisch zijn, maar ook door oogletsel. Dat verklaart dus waarom hij uit het niets zo zou aanvallen..
Hij ziet niet goed, raakt hierdoor onzeker en wordt wellicht getriggerd door bepaalde geluiden die hij niet kan plaatsen. Met deze kennis gaan we zorgen dat Duvel weer vertrouwen in zijn omgeving gaat krijgen, rustig benaderen, weinig prikkels en uiteraard gaan we hem ondersteunen met Bachbloesems en supplementen. Overigens heeft hij bij ons nog niemand aangevallen, omdat we hem zo min mogelijk blootgesteld hebben aan prikkels. Het is enorm verdrietig dat hij na tien jaar zijn vertrouwde plekje nu ook nog kwijt is, maar vanuit een veilig plekje met het nodige geduld, gaat hij er zeker komen. Het is oké, lieve jongen, we zijn er voor je ♥


23-08-2020
Kleine Chaillo

Onlangs kreeg Chaillo een pootamputatie.
Zijn achterpootje bleef verdikt en er zat geen gevoel in. De zenuwen waren hoogstwaarschijnlijk zo beschadigd, dat dit ook niet meer zou gaan gebeuren. We kunnen dan de dagelijkse fysio oefeningen wel blijven doen, maar dat gaat helaas niet het gewenste resultaat opleveren ;-)
Dusss...pootje eraf dan maar...geen hinder meer van dat bungelende voorwerp, waar Chaillo niets mee kon. En Chaillo? Die heeft nergens last van, springen, klimmen en spelen, zoals een kitten dat nu eenmaal altijd doet. Hij is iedere dag goedgemutst en spint er op los bij de minste aanraking. Katten zijn zo wonderbaarlijk flexibel, ze ervaren geen beperking of handicap. Ze nemen alles zoals het komt, dat is zo bijzonder.
Dit kleine manneke komt er wel ♥


22-08-2020

Welkom Katrien!

Deze mooie dame stond op onze wachtlijst bij Buddy Kat ( aids-positieve katten) en nu was het haar moment waarop ze mocht binnenkomen.
Een schuchter lief meisje, afkomstig van een andere kattenopvang. Ze kwam daar binnen met haar kittens die uiteindelijk allemaal een huisje vonden. Echter bleek Katrientje aids-positief te zijn en dus ook moeilijker om te herplaatsen. Nu, wij vinden dat ze prima plaatsbaar zijn, gelukkig lukken de plaatsingen bij ons dan ook goed, daarom mag ze nu bij ons komen logeren :-)
Ze geniet zichtbaar van streeltjes, maar moet altijd eventjes wegduiken, voordat het goed is voor haar. Mag ook hoor Katrien, effe checken of we wel oke zijn hè.
Straks gaan we een fijn huisje voor je zoeken, nu neem je maar lekker je tijd om op je plooi te komen, goed? 


20-08-2020
Ziekenboeg!

Op dit moment liggen drie van onze Vagebondjes bij onze dierenarts...

Tigris, die afgelopen week uit de beek gered werd. Ze eet inmiddels zelf, maar raakt zo uitgeput dat ze steeds maar weer gaat liggen. De onderzoeken lopen nog, het is een raadsel wat er precies scheelt.
Pearl kreeg, na een dag koorts, opeens last van een zwelling aan haar rechterpootjes. Uiteraard meteen naar de dierenarts. Ze heeft een toxisch oedeem ten gevolge van een infectie. Dat wil zeggen dat het lichaam zichzelf vergiftigd en gaat opzwellen. Akelig en heel gevaarlijk....ze ligt nu aan het infuus bij onze dierenarts.
Dan nog onze angstige Levi, Gisterochtend bleef hij maar kokhalzen en schreeuwen. Ook hier gingen de alarmbellen meteen af, want onze stille jongen doet dit normaal nooit. Hij is opgenomen, zijn nieren zijn wat gestuwd. De resultaten van het bloedonderzoek komen vandaag binnen.

Dit zijn zo van die dingen die we veelvuldig meemaken. De meeste Vagebondjes hebben een hard bestaan achter de rug. Soms worden ze wat ziekjes en is het goed te behandelen, maar vaak is het ernstig en moeten ze worden opgenomen. Het stopt nooit en het went nooit....
Maar ieder leven telt en zij zijn zo het waard, dat er voor hen gestreden wordt. Kom op liefjes, blijven jullie ook vechten?....
We denken aan jullie ♥


19-08-2020
Welkom Figaro!

Figaro zwierf al een tijd door de buurt van de melders. Een duidelijk ongecastreerde kater, die bij navraag van niemand leek te zijn.
De melders gaven hem eten en hadden buitenplekjes voor hem gemaakt, maar de buurt was niet met hem opgezet. Hij werd overgooid met water en constant weggejaagd. Er brak nog even paniek uit, toen hij in de struiken lag en nergens meer op reageerde. Gelukkig bleek het niets te zijn. Hij was gewoon in heel diepe slaap. Moe van het zwerven en verjaagd worden....Kom maar mee naar ons veilige oord. Niet meer op je hoede zijn, iedere dag haute cuisine en vertoeven waar je maar wil.
Zo zou het leven van ieder katje uit moeten zijn.
Welkom lieve Figaro, we gaan voor jou op zoek naar het beste plekje ♥


16-08-2020
Welkom Elena!

Enkele weken geleden kregen we een melding. Er was een ouder katje komen aanlopen bij de meldster. Ze woonden aan een drukke weg, dus namen ze het katje binnen. Ze wilden het katje graag zelf houden, dus gingen ze ermee naar een dierenarts, deze stelde via bloedonderzoek verhoogde nierwaarden vast en ze moest op nierdieet en medicatie.
Helaas tolereerde haar eigen kat Elena niet en plots kreeg het verhaal een andere wending. Elena moest per direct weg....
We zitten behoorlijk vol, dus gaven we nog wat andere organisaties door om eerst te contacteren, maar daar wilde mevrouw niets van weten. We werden voor het blok gezet, katje opnemen of ze ging ermee naar de dierenarts voor euthanasie oftewel zette ze Elena terug op straat. Dat zijn natuurlijk geen opties.... We besloten voor de veiligheid van Elena te kiezen en ze mocht bij ons binnenkomen. Ze krijgt nu haar nierdieet en medicijntjes. Verder is haar gebitje heel slecht, hier wordt ze snel aan geholpen. Jammer dat het soms zo verloopt, maar we zijn in ieder geval heel blij dat ze binnen is, een dankbaar en lief meisje.
Weg van de straat en nu voorzien van alles wat ze nodig heeft.
Welkom schatje, je bent veilig ♥


15-08-2020
Ons prachtige kattenasiel Villa Vagebond

Enkele jaren geleden kon Zwerfkat in Nood haar droom verwezenlijken.... Naast het werken met opvanggezinnen sinds 1998, kon ze nu NOG meer betekenen met de oprichting en de werkwijze van haar no kill kattenasiel Villa Vagebond in Maaseik. Zonder enige subsidies gerealiseerd en nog altijd puur draaiend op donaties.

Een warm gevoel, een beetje thuiskomen, uitrusten, jezelf mogen zijn. DAT gevoel wilden we onze zwerfkatjes geven. Rugzakjes legen, vertrouwen krijgen, zodat zij daarna een definitief huisje vinden. Allemaal even belangrijk. Schuw, ziek, oud, gehandicapt... het maakt niet uit, zij zijn alles waard.
Kijk maar even mee...


13-08-2020
Emiel, letterlijk gered van de dodenspuit...

Hij woonde op een camping, zijn vaste thuis. Jaar in, jaar uit begroette hij de bewoners, toonde zijn hongerig smoeltje en kreeg wat hij wilde.

Het leven was geen rozengeur en maneschijn. In de zomer zal hij geregeld een bakje toegeschoven krijgen door zijn smekende adorerende blik. In de winter zal het anders zijn. De campinggasten keren voldaan terug naar hun vast geregeld leventje en de zwerfkatten worden afhankelijk van een goeie ziel.
Hij was ongecastreerd en had al behoorlijk wat kinderen op de wereld gezet. Sowieso tientallen..
Maar genoeg is genoeg, het werd tijd om de zwerfkatjes te vangen voor castratie en sterilisatie. Gelukkig werd er initiatief genomen en kwam ook onze Emiel aan de beurt. Makkelijke vangst, hij is de liefste zelve, een schatje, een kroeler. Zo gezegd zo gedaan, onze opa kwam al snel aan de beurt.
Emiel zou echter ook erg ziek zijn. Hij had rotte tanden en een heel hard abces.
Twee dierenartsen bogen zich over hem en eigenlijk was hun keuze snel zonder aarzeling gemaakt. Euthanasie. Sowieso. Hij was al in slaap en er was al behoorlijk gewroet in het 'abces'.
Euthanasie? Echt? Why....
Gelukkig werd de euthanasie tegengehouden door de dame en moest zij hem weer meenemen.
Toen werden wij gebeld...
Emiel was welkom bij ons, we gingen hem zelf ook even laten nakijken bij onze dierenarts, komt goed.
Nou. Dus.
Emiel is een stevige gezonde kater met lekkere katerwangen. Geen abces, gewoon lekkere wangetjes! Enkele tandjes waren wel slecht, deze zijn nu getrokken. Verder is het een zaaaaalige jongen. Zo zachtaardig, peperkoeken hartje, een lekkere manneke <3
Waarom jij een spuit moest krijgen Emiel.. voor ons een zeer groot raadsel, denken we niet meer aan he?
Binnenkort mag jij op zoek naar jouw nieuwe thuis, we weten zeker dat jij heel wat hartjes zal raken, want dat doe je nu al...


13-08-2020
Welkom (terug) Filou!

Filou werd begin 2019 geplaatst vanuit Buddykat. Je hoopt altijd dat een katje voor altijd bij zijn baasjes mag blijven. Helaas zien we vaker, als persoonlijke omstandigheden veranderen, dat een katje niet meer past in de veranderde omstandigheden. Hoe goed we ook screenen...

Gelukkig zijn we in de positie om een katje altijd weer met open armen te ontvangen. Maar hoe je het ook bekijkt, het doet ons altijd verdriet, als we hier weer mee te maken krijgen.
Filou had het ook even niet makkelijk, al grommend en brommend liep hij door de Villa. Zoveel andere kattensnoetjes, een vreemde plek, vreemde mensen. Gelukkig is hij wel een enorme fan van mensen en hun knuffels. Dat maakte al veel goed voor hem. Na een week heeft hij zijn plekje al aardig gevonden en is zijn blik al veel zachter geworden. We weten het jongen, het valt niet mee...
Er komt zeker weer een fijn plekje voor jou, zo'n knapperd en ook nog verzot op mensen, dat moet niet moeilijk zijn.
Eerst gaan we jou even lekker verwennen met culinaire hapjes, want er mogen wel wat onsjes bij. Daarna kijken we rustig uit naar een thuis waar jij voor altijd mag blijven!
Voel je thuis lieverd  ♥


11-08-2020
Welkom Tom!

We kregen een melding van een fiv positieve kater voor op onze wachtlijst.
De snaptest was positief, maar gelukkig voor hem, bleek de Western Blot negatief te zijn. Daarom hameren wij ook altijd op deze tweede, oh zo belangrijke test. Hij schoof dus niet aan op de wachtlijst, maar mocht als melding binnenkomen...we konden zijn aandoenlijke snoet maar moeilijk weerstaan ;-)
Tom is een makkelijke gast, bakje leegeten en wat chillen in de quarantaine, aaien mag ook, vind hij heerlijk. Dankzij de melders kwam er een einde aan zijn zwerversbestaan. Nou Tom, rust maar even uit. Je gaat niet weten wat je overkomt. Welkom lieve jongen ♥


11-08-2020
Welkom Pearl!

Pearl heeft geen makkelijk leven achter de rug. Ze kwam zeven jaar geleden bij ons in opvang, omdat ze naast de bak plaste en de baby van "het baasje" was allergisch. Ze zou ingeslapen worden...
Wij namen haar op, lieten haar medisch nakijken, maar ze was behoorlijk getraumatiseerd. Gaandeweg ging het beter met haar en mocht ze opnieuw verhuizen. Nu, na zeven jaar, hebben deze mensen ook besloten dat Pearl weg moest. Ze was blijkbaar nog steeds met momenten onzindelijk en daar hadden ze geen trek meer in. Pearl was nooit meer bij een dierenarts geweest, zelfs niet voor reguliere controle en nog steeds een erg gespannen katje. Natuurlijk mocht Pearl terug bij ons komen, maar het breekt ons hart als we zien hoe angstig en teruggetrokken ze is. In de steek gelaten door haar mensen, 2x keer al... en dat heeft behoorlijke sporen nagelaten.
We nemen onze tijd met haar, dit mag gewoon niet meer gebeuren. Pearl heeft recht op een leven zonder stress. Overigens is ze bij ons momenteel netjes zindelijk. Altijd zo bijzonder...
Kop op meisje, wij zorgen voor jou en vergeet maar alles wat geweest is.
Welkom lieve, knappe parel ♥


08-08-2020
Internationale kattendag ♥

Vandaag is het internationale kattendag, oftewel World Cat Day!
Wij zetten ons het hele jaar in voor achtergelaten, zieke, aangereden of oude zwerfkatten. Katjes waar niemand zich om bekommerd vinden bij ons een veilige haven, waar ze in alle rust mogen bekomen.
Deze dag is een mooi moment om eens stil te staan bij hen, die het niet zo goed getroffen hebben. Natuurlijk mag je jouw eigen viervoeter eens extra verwennen, maar denk ook aan de zwerfkatjes buiten.
Met deze extreme temperaturen, zijn zij ook blij met wat beschutting, een lekker bakje fris water en een hapje. Zie je een kat die hulp nodig heeft, aarzel dan niet om een instantie in te schakelen. Iedere moeite die genomen wordt, ieder klein gebaar, kan het grote verschil maken.
Happy World Cat Day, voor alle katten ter wereld ♥


07-08-2020
Wij doen aan teaming, jij toch ook?

Heee, psst. Casper hier...

Wisten jullie dat Villa Vagebond doet aan teaming? En nu is mijn brandende vraag....wil jij ons helpen?
Voor slechts 1 euro per maand kun jij ons structureel steunen, zodat ze mij en de andere Vagebondjes van de beste medische zorg kunnen blijven voorzien. De kosten lopen behoorlijk op, maandelijks een 2000 tot 3000 euro aan dierenartskosten,
Waarom zoveel geld? Nou...zoals ik zelf al heb kunnen ervaren, wordt hier gewoonweg alles gedaan om ons gezond te houden of beter te maken, of we nu oud, bang of chronisch ziek of gehandicapt zijn, dat maakt allemaal niets uit, ze vinden dat wij het beste verdienen. Dat maakt Villa Vagebond zo een bijzondere plek voor ons. (Het zou normaal moeten zijn, maar dat is het helaas nog lang niet....)

Dus kun jij dat eurootje missen? Daar maak je ons alvast heel erg gelukkig mee. Aanmelden kan via onderstaande link.
https://www.teaming.net/kattenasielvillavagebond-nokill

Join ons team!

Knuffel en kopje van Casper


06-08-2020
Welkom Emiel!

Deze imposante kater met bijbehorende indrukwekkende katerkop, zwierf al jaren op een camping rond. Tijdens een castratie/sterilisatie actie, liep hij ook maar eens in de kooi voor al die lekkere hapjes.

Hij is al op leeftijd, minimaal 12 jaar en zijn gehavende snoet verraadt een zwaar leven vol gevechten. Wonder boven wonder was hij fiv negatief. Op enkele slechte tandjes na, en vieze oortjes van een oorontsteking, was hij verder gelukkig in orde. Hij mocht terug de camping op, maar we gunden Emiel een welverdiend pensioen. Niet meer overgeleverd aan de goodwill van campinggasten die komen en gaan. Op een gegeven moment kunnen de oudere katjes ziek worden en is er niemand die voor hen zorgt. Dat eenzame en trieste lot wilden we hem besparen.
Emiel vindt het geweldig, hapjes in ieder bakje. Hij moet uiteraard overal even van proeven. Aaitjes ontvangen, kopjes geven en de spinmotor aan, het kan niet op voor deze lieve beer. Welkom Emiel, wij gaan met liefde voor jouw pensioen zorgen 


05-08-2020
Warm weer, opgelet!

Het zijn zeer warme dagen! Dit betekent niet alleen extra bescherming voor jou, maar we mogen onze viervoeters zeker niet vergeten!

Hoe herken je dat een dier het warm heeft:
De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, kan braken,kwijlen en is lusteloos.

Denk aan een goede verkoeling voor je lieve dier. Deze verkoeling kan o.a door hen met de pootjes in koud ( niet ijskoud!) water te zetten of met een koud washandje de buik en de pootjes verfrissen ( bij honden zal dit makkelijker gaan dan bij katten).
Druppelende natte handdoeken buiten ophangen of koelmatten op de grond.
Maak je niet te snel ongerust wanneer jouw kat plots minder begint te eten. Dit is normaal met dit weer. Zorg er ook voor, dat natte voeding niet de hele dag blijft staan. Het wordt snel slecht en de vliegen komen erop af.
Geef hen extra water (doe er ijsblokjes in!) en zet, indien jouw kat buiten komt, ook een bak water buiten neer. Zorg voor schaduwplekken.
Zorg voor genoeg verkoeling in huis en doe evt. de gordijnen dicht.
Kam je kat wat vaker (evt. met natte borstel), ze verharen sneller met dit weer en de kat likt dit op en dan heb je het haarbal probleem weer.
Het is belangrijk om katten (en honden), zo min mogelijk te vervoeren in warme auto´s. Indien je naar de dierenarts moet, ga dan of ´s morgens vroeg, of zo laat mogelijk. Indien het geen spoed is, stel je dierenartsenbezoekje eventueel even uit.
Witte katten hebben zeer gevoelige oortjes. Deze oortjes zullen verbranden ( met alle gevolgen van dien) en dienen dus beschermd te worden met zonnebrandcreme. Maar vooral belangrijk: Stel hen zo min mogelijk bloot aan zonnestralen!

Tot slot: Wees extra alert op alle dieren die je ziet: in weides ( er moet schaduw zijn), in hokken, in auto´s etc. Waarschuw de eigenaar / dierenbescherming,/dierenarts, wanneer u hen in moeilijkheden ziet.


04-08-2020
Welkom Sterre!

In april beviel Sterre in een tuin van vier kittens. Gelukkig had Sterre de juiste tuin uitgekozen. De zoon des huizes bouwde een fijn hok voor hen en mama werd voorzien van eten. Zo kon ze onbezorgd haar kindjes grootbrengen.
De kittens groeiden op en kwamen bij een gastgezin van ons, een kitten bleef bij de melders en mama Sterre mocht naar de Villa. Hier kan ze lekker genieten van de vrije uitloop naar buiten, waar ze dan ook gretig gebruik van maakt. Sterre is een timide katje, maar komt er zeker wel.
Nu geen nestjes meer en niet meer zwerven, dat is het allerbelangrijkste.
Welkom knappe dame ♥ 


03-08-2020
Fons en Woezel op facebook!

Onze beroemde Fons en Woezel hebben, op veler verzoek, een eigen facebook pagina gekregen. Nu kan iedereen de avonturen van onze mannen, zelfs na plaatsing, blijven volgen. Dat is toch fantastisch!
Wil jij facebook vriendjes worden met hen? Fons en Woezel wachten op jou ♥

http://facebook.com/fons.woezel.1


02-08-2020
Borre update...

Even een korte terugblik. Borre kwam als spoedgeval binnen bij onze dierenarts. Hij zat tollend op de weg. Zijn nierwaardes waren gigantisch hoog en hij liet zich onder geen voorwaarde behandelen. Ook weigerde hij pertinent te eten...
In een laatste poging om hem te redden, mocht hij van onze dierenarts door ons verzorgd worden. Zijn nierwaardes waren wel reeds weer in orde, omdat het waarschijnlijk om acuut nierfalen ging....
Hij kreeg al zijn medicatie in het eten en onze verzorgster dwangvoerde hem een aantal dagen om de paar uur, met SUCCES!
Borre eet weer zelfstandig en loopt inmiddels rond. Hij heeft iedere dag keuze uit meerdere lekker hapjes, want we willen gewoonweg dat hij blijft eten, keuze al la carte voor hem :-)
Zijn snoetje wordt voller en elke dag zien we hem beter en beter worden...
We zijn er nog niet, maar dit is toch al fantastisch.
Zet 'm op Borre!
Steunen
info@vagebond.com
0032 (0) 495-285127 (B)

Belgie
IBAN: BE57001690189735
BIC: GEBABEBB

Nederland
IBAN: NL67INGB0007712739
BIC: INGBNL2A

t.a.v. Zwerfkat in Nood II,
Postbus 58, 3630 Maasmechelen
Belgie


© VZW Zwerfkat in Nood II. Alle teksten, foto's en videomateriaal vallen onder het copyright van VZW Zwerfkat in Nood II.
Geen van deze teksten, foto's of video's mogen zonder schriftelijke toestemming gebruikt worden door derden.
Provincie Limburg